Niet kappen, maar oogsten

In 1895 plantte Jan Cleijndert deze Rode beuk achter het kantoor van de graanhandel aan de Nieuwendammerdijk 327. Na constatering van de reuzenzwam, wat het einde betekend, geeft kunstenaar Jos Bregman nu vorm aan een sociale sculptuur. Hij is begaan met het lot van tienduizenden bomen in Nederland die jaarlijks eindigen in de biomassacentrale. Liever verspreidt hij de bomen over de stad en gemeenteland als een onderling verweven stadsbos, dat als een geheel beheerd kan worden. Hij zal Beuk327 oogsten, samplen (de onderdelen voorzien van een chip en koppelen aan een database), zodat ieder onderdeel in elke huiskamer of kantoor past. In de vorm die je wenst…

De beuk in onderdelen

Jos Bregman is boomdeskundige en kunstenaar die beuk327 zal ‘oogsten’ en bij elkaar wil houden. Zijn doel is het realiseren van ’the idea of social sculpture as a gesamtkunstwerk’. Geen versnipperaar, geen biomassa maar een hoogwaardige toepassing. Hij zal de boom samplen zodat deze in elke huiskamer of kantoor past. Lees zijn paper over zijn kunstwerk…

Wat we doen op 22 april

De sociale sculptuur start met de oogst van Beuk327. Een aantasting door een reuzenzwam maakt de oogst van de boom onvermijdelijk; in de bebouwde omgeving is ten slotte ook veiligheid van groot belang. De beukenboom wordt leverancier van een grondstof: hout. Een indrukwekkende Manitou kraan zal verschijnen, takken pakken, zagen en tillen tot een gewicht van 2000 kg…