Over deze Reuzenzwam
Aan het eind van de zomer van 2019 werden bij de Rode beukenboom op Nieuwendammerdijk 327 de eerste ‘vruchtlichamen’ zichtbaar. Iets daarvoor was het de bewoners al opgevallen dat de boom, in tegenstelling tot eerdere jaren, minder bladdekking had in de kroon. De boomdeskundige Tarzan verrichtte diepgravend onderzoek. Uiteindelijk bleek de witrot al veel verder in het wortelgestel te zitten dan verwacht en werd duidelijk dat drastische maatregelen
niet langer konden uitblijven…
De Reuzenzwam is een parasitaire paddenstoel die loof- (beuk, eik, paardenkastanje) en ook naaldbomen kan aantasten. De vruchtlichamen, paddestoelen, lijken op de grond te groeien, maar het mycelium is altijd verbonden met de wortels of de stamvoet van de boom.
Reuzenzwammen veroorzaken witrot voornamelijk in de wortels en zijn zodoende vaak onzichtbaar. De stabiliteit van een aangetaste boom gaat daardoor achteruit. Om omwaaien te voorkomen is het nodig om bomen met mogelijke zwaminfectie grondig te onderzoeken.
Hoewel de strijd vele jaren kan duren, loopt het voor de boom eigenlijk altijd slecht af want wortelstelsel en de stam raken zodanig verzwakt dat de boom tijdens een flinke storm om kan gaan. In het vrije veld brengt dit vaak de nodige risico’s met zich mee, maar in de gebouwde omgeving verdient dit begrijpelijk veel meer aandacht.
Zorgplicht
De eigenaar van een boom heeft de zorgplicht voor zijn eigendom, daarvoor dient het bomenrecht. Zorgplicht houdt in dat hij verplicht is de noodzakelijke zorg, controles en onderhoud aan zijn boom uit te voeren. De meeste schade die veroorzaakt wordt door omvallende bomen en afbrekende takken is niet zozeer het gevolg van een doen van de eigenaar, als wel van het nalaten om voldoende zorg aan de boom te besteden.
Maar wat is voldoende zorg? Dat kan per boom verschillen.
In de rechtspraak spreekt men van zorgplicht, wat overigens een merkwaardige term is. Nergens in de wet staat dat je een plicht hebt om je boom goed te verzorgen. Het wordt wel als een maatschappelijke plicht gezien. Wanneer wij onze beuk niet goed verzorgen en hij veroorzaakt schade aan derden, dan zijn wij daarvoor aansprakelijk.