De oogst, start van de sociale sculptuur

De sociale sculptuur zoals kunstenaar Jos Bregman wil maken start met de oogst van Beuk327, op 22 april 2021. Een passend moment, het is dan ook ‘Dag van de Aarde’. De natuur herinnert ons aan de tijdelijkheid van ons eigen leven. Honderdzesentwintig jaar lang is de boom een leverancier van stadsboom-systeemdiensten zoals: schoonheid, carboncompensator, voedsel, zuurstof, schaduw, waterberging, luchtkoeling, luchtfiltering en waardevermeerderaar. Een aantasting door een reuzenzwam maakt de oogst van de boom anno 2021 onvermijdelijk; in de bebouwde omgeving is ten slotte ook veiligheid van groot belang. Nu wordt de boom dus leverancier van een grondstof: hout…

Op 22 april wordt vroeg in de ochtend het Brede Kerkepad, de straat achter en parallel aan de Nieuwendammerdijk, afgesloten voor verkeer en voetgangers. Een indrukwekkende Manitou kraan verschijnt. Dit is een kraan met een kop die takken kan pakken, zagen en tillen tot een gewicht van 2000 kg.
Verschillende professionele houtzagers met luidruchtige kettingzagen, onder leiding van Jos en Dave Hamsworth van Treeworks, begeleiden de oogst van de boom. Als er vragen zijn kun je die stellen aan de mensen met de geel/groene jasjes die bij de werkzaamheden op de straat rondlopen. 
Eerst worden de takken verwijdert en op de grond wordt het fijnhout eraf gezaagd. De dikke takken gaan, verzameld in de vrachtwagen, naar Almere en worden deels opgeslagen, gedroogd en voorbereidt voor verdere verwerking. Het fijnhout, de uiteinden wordt geplaatst op verschillende plekken in de omgeving in gestileerde houtwallen. Onder andere in het Beelden Bos Noord in het Vliegenbos, op de hoek van de haven.  Als laatste wordt de stam, die een lengte heeft van circa 7 meter, in drie delen gezaagd, opgeladen in de vrachtwagen en ook naar de opslag in Almere vervoerd.
Met tussenpozen voor koffie, thee en lunch zal het werk de gehele dag in beslag nemen. Alvast excuses voor het ongemak en het lawaai voor de buurtbewoners. Naar verwachting zal het karwei rond 18:00 uur klaar zijn.
 
Op een later moment komt het hout weer terug naar de Nieuwendammerdijk. Dan worden schrijven, planken, banken en stronken verder verdeeld als onderdeel van de sociale sculptuur. Daarover lees je later meer.
Blijf deze website bezoeken en op de hoogte via de foto’s en filmpjes over het laatste nieuws van deze bijzondere oogst.

     
          22 april is een bijzondere dag, want er gebeurd nog meer…

 

De Dag van de Aarde

In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst is De Dag van de Aarde zo’n positieve impuls. Een dag waarop men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt en van het goede dat het leven te bieden heeft.
‘De Aarde is ons lief’. Zo heet het lied dat stichting Schooldag van de duurzaamheid op de Dag van de Aarde (Earth Day, 22 april) lanceert en op 28 mei in heel Nederland wordt gezongen, als afsluiting van de Maand van de Aarde. Het lied vertelt in kindertaal wat de 17 Sustainable Development Goals (Werelddoelen) van de Verenigde Naties zijn. 
De organiserende stichting Schooldag van de duurzaamheid nodigt alle Nederlanders uit om 28 mei om 9:00 uur  uit volle borst mee te zingen, musiceren of dansen. En dit te delen op social media onder de hashtag #juniorglobalgoals. Naar de website van Schooldag van de duurzaamheid.

Voer de bij bij. Nationale Zaaidag voor de bij

Het gaat slecht met de bijen, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om bijen te helpen!
Wat jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk – ook voor levensbelangrijke insecten.
Creëer een buzzz, waardoor steeds meer mensen weten hoe belangrijk het is!
HAAL GRATIS ZAAD

Bij één van de 1500 Voedselbanken voor Bijen kun jij gratis biologisch bloemzaad ophalen. Kijk voor een uitdeelpunt bij jou in de buurt.

Deze Reuzenzwam is de aanleiding

Ook bomen hebben niet het eeuwig leven. Net als bij mensen krijgen ze kwaaltjes als ze ouder worden. Meripulus giganteum, reuzenzwam, is geen goed nieuws. Reuzenzwam tast de wortels aan en veroorzaakt een verhoogd risico op omvallen. In 2019 werden de eerste kenmerken bij deze beuk zichtbaar en zouden draconische maatregelen tot gevolg hebben…

Gestileerde houtwallen van fijnhout

Van het fijne takhout van Beuk327 wordt een eco reserve in de vorm van gestileerde wallen gemaakt. De helft van onze biodiversiteit is gerelateerd aan dood hout. Aan het eind van de levensduur (zeg tien jaar) is de wal compost geworden, die verspreid wordt en zo de bodemvruchtbaarheid en –groeimogelijkheden doet verbeteren… 

Bestel van Beuk327 een schijf, plank of bank…

De sociale sculptuur krijgt vorm als een vertraagde explosie, beuk327 valt langzaam uit elkaar in de huiskamers en kantoren van een het publiek, herverdeelt zich over de wereld. De geoogste beuk wordt verzaagd in schijven planken en banken: samples weven een nieuw sociaal medium, worden een erfstuk, als deel van een groter geheel…

Geschiedenis van de locatie en de boom

De Rode beuk werd in 1895 door Jan Cleijndert van graanhandel met dezelfde naam geplant, die eerder het pand als kantoor voor de firma in 1891 liet bouwen. De graanmonsters werden er bewaard en de arbeiders uitbetaald. In 1921 werd het Hulpsecretarie en pas in 1986 door particulieren bewoond. De boom maakte het allemaal mee…