Beuk327  Performance by Jos Bregman – a social sculpture

Jos Bregman is performer en zijn relatie met bomen heeft veel gezichten. Zijn kunstwerken passen enerzijds in de traditie van de ‘sociale sculptuur’, gericht op communicatie en interactie met het publiek én zijn een pleidooi voor duurzaam stadsboombeheer, voor een locale, ambachtelijke economie met vers hout als grondstof. Hij maakt een remix van beuk327 en verdeelt het onder het publiek. De samples weven als het ware een nieuw sociaal medium, de boom raakt verspreid over een wolk van locaties, spat vertraagd uit elkaar, want de chip in elke houtsample heeft een onbeperkte levensduur. Iedere sample wordt een erfstuk met een verhaal…

Ik zaai een gedachte
en oogst een boom,
breek het hout in stukken,
verdeel het onder de mensen
en herplant (het als) kunst.
_

Jos is begaan met het lot van tienduizenden bomen in Nederland die jaarlijks eindigen in de biomassacentrale. Zijn werk is een pleidooi voor duurzaam stadsboombeheer en voor een lokale, ambachtelijke economie met vers hout als grondstof. De bestaande bomen verspreid over de stad en gemeenteland ziet hij als een onderling verweven stadsbos, dat als een geheel beheerd kan worden en waaruit geoogst wordt.

Beuk327
Honderdzesentwintig jaar lang was de boom een leverancier van stadsboomsysteemdiensten zoals: schoonheid, carboncompensator, voedsel, zuurstof, schaduw, waterberging, luchtkoeling, luchtfiltering en waardevermeerderaar. Een boom als deze levert in zijn eentje evenveel systeemdiensten als 400 stuks jonge aanplant. Een aantasting door een reuzenzwam maakt de oogst van de boom anno 2021 onvermijdelijk; in de bebouwde omgeving is ten slotte ook veiligheid van groot belang. Nu wordt de boom dus leverancier van een grondstof: hout.
Interessante vraag is voorts of we het verlies van systeemdiensten kunnen opvangen.
Remix in handen van het publiek
Beuk327 is een vertraagde explosie, het oorspronkelijke geheel -de boom- spat in de huiskamers en kantoren van een veelkoppig publiek langzaam uit elkaar, herverdeelt zich over de ruimte. Want de geoogste beuk verzaagt hij tot schijven van één centimeter dik (geschiedenisschijven)  en van zes centimeter dik en ca. 100 cm doorsnede ( perfect voor een ronde tafel), in planken van 220 x 80 x 4 cm ( ook prachtig als tafelblad en gechikt voor de speciale ‘vierplankenbank’. Voorts zijn er  balken van ca 120 x 8 x 8 cm en van diukkere takken meer schijven en blaken in diverse maten. Heeft u andere wensen, laat het ons dan weten.
De remix van de beuk is in handen van het publiek. De samples weven als het ware een nieuw sociaal medium, de boom raakt verspreid over een wolk van locaties. De boom spat ook vertraagd uit elkaar in tijd, want de chips in ieder houtsample hebben een schier onbeperkte levensduur. Iedere sample wordt een erfstuk, met een uniek verhaal..
In de lokale Amsterdamse media vertellen we over Beuk327 en bieden schijven, planken en banken, etc. ter verkoop aan. Een wolk van schijven en balken verspreidt zich over Amsterdam en daarbuiten.
Vlakbij de plek waar de beuk stond, plant Jos ‘Het Evangelie van Compost’ terug: eco reserves in de vorm van een kleine en een grote wal van fijnhout, de dunne uiteinden van de takken. De helft van onze biodiversiteit is gerelateerd aan dood hout. Aan het eind van de levensduur (zeg tien jaar) is de wal compost geworden. Het zijn eco reserves in het kader van een andere performance HetEvangelieVanCompost.nl.
De compost kan verspreid worden over de bodem in de wijde omgeving en zo de bodemvruchtbaarheid en bodemdoorgroeibaarheid verbeteren. Wortels hebben lucht nodig, in verdichte grond kunnen geen bomen groeien. Als de compost geoogst is kan op dezelfde plek kan dan met nieuw takhout een nieuwe wal gemaakt worden.
Unieke ID
Elk onderdeel van de boom bevat een ID chip met een nummer en informatie over de herkomst. Via een database blijven alle stukjes verbonden met de oorspronkelijke boom. Steeds als een chip afgelezen wordt – dat kan met iedere smartphone – wordt de link tussen hout, wolk en oorsprong bevestigd.
Beuk327 is een sociale sculptuur geworden.  Inmiddels zijn de eerste aanvragen voor (tafelblad) planken en (tafelblad) schijven al binnengekomen.

 Jos heeft een paper geschreven over de sociale sculptuur  > klik erop 

Een heel persoonlijke geschiedenisschijf…  

De stam  van  beuk327 is ca 7 meter en wordt verdeeld in drie parten. Het onderste deel wordt in schijven van 1 en 6 cm gezaagd. De dunne schijven beschrijven  met de jaarringen de geschiedenis van de boom. Door Jos  kunnen er jaartallen op aangegeven worden zodat ze decoratief,  kunstzinnig  en persoonlijk worden en passen op elke wand…

Samples bekijken en bestellen…

Beuk 327  wordt verdeeld in honderden onderdelen. Alle samples krijgen een chip en daarmee een eigen  ID die de onderdelen tot een geheel verdeeld. Soms staat er ook het logo op of een handgeschreven tekst. U kunt kiezen welke onderdelen van de  ‘sociale sculptuur’ voor u het meest interessant zijn. We werken eraan om u een volledig overzicht te geven.